Lost in translation og en smuk natur

March 25, 2018

I det meste af Kina går små - og halvstore børn i skole fra otte om morgenen til fire om eftermiddagen. De store børn går i skole fra otte om morgenen til otte om aftenen, og så er det hjem at lave lektier, og så i seng! Gymnasieelever går i skole fra halv-otte om morgenen til halv-ti om aftenen, og så er der lektier!
Det kan man måske godt føle sig presset af, som forældre i Danmark. Hvordan skal vores børn kunne konkurrere med kineserne i fremtidens globale verdenen, med al den viden kineserne potentielt kan nå at tilegne sig, inden de begynder på arbejdsmarkedet?

Kineserne lærer engelsk fra første klasse, og hele vejen igennem skolesystemet. Alligevel har vi ind til videre kun mødt to-tre kinesere der bare kunne få ord på engelsk.

 

Vi spurgte derfor vores guide (der kalder sig Michael) hvordan det kunne hænge sammen?
Han forklarede at lærerne i skolerne overhovedet ikke kan engelsk! Børnene får slet ingen øvelser i at tale, og alt engelsk tv er synkroniseret. De lærer at skrive engelsk og de lærer engelsk grammatik, med henblik på at bestå nogle test og eksamener. Derefter glemmer de det øjensynligt fuldstændigt igen. Skolesystemet er i det hele taget så fokuseret på test og eksamener, og så lidt på refleksion, at vi nok ikke har noget at frygte, ved at lade vores børn lege lidt og tænke selv.

Det der også undrede os var at kineserne i en by som Youyang heller ikke forstår tegn og fagter, som man kan klare sig nogenlunde på de fleste andre steder i verdenen, når man skal bestille mad, eller købe småting.
De fleste butiksansatte forstår ikke at de må vise os hvad det samlede beløb bliver, ved at skrive det ned et sted. De blev ved med at sige det samme på kinesisk og forstår ikke hvorfor vi ikke forstår det. Det er næsten umuligt at begå sig her, uden en tolk.
Forklaringen er nok at kineserne i de "mindre" byer, og på landet, simpelthen ikke helt har forstået hvad det vil sige at der findes forskellige sprog.

 

Når de næsten aldrig har mødt nogen der ikke kan deres sprog, er det heller ikke nødvendigt med tegn og fagter for at forklare sig.
De lande - og steder i verdenen hvor der er mange turister, lærer man hurtigt - både som indfødt - og som turrist, at man må finde alternativer til sproget for at kunne handle og agerer. Det gælder selvfølgelig også i de store byer i Kina.

 

I Youyang har vi heller ikke mødt en eneste europæer/amerikaner i de tre dage vi har været her. Kun kinesere. Alle glor måbende, når vi kommer gående. Mange vil have taget selfies med os, og børn følger efter os i lang tid.

I dag gik Henriette, Olivia og jeg først en tur i byen for at se os lidt mere omkring.


Senere skulle hele selskabet på sightseeing i en drypstenshule i udkanten af byen. Vi blev først ført igennem en cirka femhundrede meter lang gang, som var hakket ind i bjerget. Der var totalt lysshow og LED lamper hele vejen. Herefter åbnede sig langsomt en enorm drypstenshule.

 

Vi gik lidt over tre kilometer inde i drypstenshulen, der blev større og større. Halvvejs var der så højt til loftet, at det virkede som om hele bjerget var fuldstændigt udhulet, helt op til toppen. Herefter blev der igen lavere og til sidst kom vi ud i, "Det gemte paradis". En virkelig smuk have med vandfald, vandløb og søer der dampede alle vegne, små broer og fine tehuse. Smukke træer og planter.

Der var selvfølgelig også folk der gik rundt i nationaldragter og solgte te og mad, og viste håndværkstraditioner fra gamle dage, men det var ikke anstrengende turistet og ingen sælgere eller gøgl. Det var en meget smuk oplevelse og vi er nu godt trætte i benene.

 

I morgen skal vi besøge det næste børnehjem Olivia boede på, i byen Fuling….
 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Udvalgte blogindlæg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Seneste blogindlæg

April 4, 2018

March 30, 2018

March 22, 2018

March 22, 2018

September 27, 2006

Please reload

Arkiv
Please reload

Sorter efter tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Copyright © 2020· Philip Elberling

  • Philip Elberling
  • Philip Elberling
  • Philip Elberling